Kastevalmistelut

Ottakaa yhteyttä Kärsämäen kirkkoherranvirastoon (puh. 045-3488145) sopiaksenne kasteen ajasta, paikasta ja kastepapista. Papin kanssa käydään toimituskaava läpi ja keskustellaan kasteen teologiasta. Pappi myös osaa vastata mahdollisiin kysymyksiinne kastetta koskien.

Valitkaa lapsellenne nimi.

Valitkaa kummit ja varmistakaa, että kummit ovat konfirmoituja kirkon jäseniä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi.

Täyttäkää rekisteröinti-ilmoitus.

Varmistakaa lapsen nimen laillisuus.

Hankkikaa lapselle kastepuku.

Lähettäkää mahdolliset kutsut kastetilaisuuteen.

Kotikasteen yhteydessä pöydällä tulisi olla seuraavat asiat: valkea pöytäliina, kastemalja, jossa kädenlämpöistä vettä, Raamattu, kynttilä, josta kastekynttilä sytytetään, valkoinen liina lapsen päälaen kuivaamista varten ja leikkokukkia.
Pappi tuo mukanaan kastetilaisuuteen kastekynttilän, kastetodistuksen ja kummitodistukset.

Pappi kastaa lasta

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään yksi.

Kummien valinta ja tehtävät

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Lapsikaste on tavallisin tapa liittää kirkon jäseneksi. Luterilaisessa kirkossa kastetaan myös nuoria ja aikuisia – siis kaikenikäisiä.

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä