Kirkko

Engelin kirkko

Kirkko

Frosteruksenkatu 17, 86710 Kärsämäki

Kirkon ja seurakuntatalon konserttivuokrat

 

Kirkon vuokra konsertteja varten on 250 euroa. Seurakuntatalon vuokrat peritään sen mukaisina kuin muidenkin tilaisuuksien vuokrat, jotka vaihtelevat 80 – 230 euron välillä riippuen siitä, mitä tiloja on käytössä. Lähtökohtana on se, että taiteilija vie mukanaan koko konsertin tuoton.

 

Vuokria ei peritä paikkakuntalaisilta tai täältä kotoisin olevilta.

 

Kirkkoneuvoston päätöksellä lisäksi määritettiin, että mikäli konsertilla on seurakunnallisen tilaisuuden luonne eikä sillä pyritä ammattimaiseen voiton tavoitteluun, vuokraa ei peritä.

 

Kärsämäen kirkko on järjestyksessään toinen. Ensimmäinen kirkko, joka valmistui v. 1765, purettiin jo v. 1841. Kärsämäen nykyinen kirkko on arkkitehti C L Engelin suunnittelema ristikirkko ja se valmistui vuonna 1842. Rakennusmestarina toimi Jaakko Kuorikoski. Engelin kirkoille tyypillistä ulkokupolia kirkossa ei ole. Kupolin puuttumisen ohella ulkomuodossa on erikoista myös katon ns. temppelipäädyt. Lisäksi kirkko on viistonurkaton, toisin kuin suunnittelijan muut ristikirkot. Kirkon rakennustaiteellinen muotoilu on klassillishenkinen, empiretyyllinen. Seinien pylväslaudat ovat doorilaisaiheisia. Kirkon ulkovuorauksena on vaakalaudoitus.

Alttariseinällä on melkein kattoon asti ulottuva neljän doorilaisaiheisen pylvään ja temppelikolmion muodostama alttarikehys. Alttaritaulu on taiteilija Hannes Maliston tekemä, ja sen vasemmalla puolella on Vanhan Liiton ja oikealla Uuden Liiton symboleja. Katossa on evankelistojen symbolit, kuvussa Hyvän Paimenen kuvia ja lehterin kaiteessa kerubit. Nämä ovat Hannes Maliston ja hänen tyttärensä arkkitehti Mannion maalaamat.

Kirkon katosta riiippuva votiivilaiva on erikoisuus kaukana merestä sijaitsevassa Kärsämäen kirkossa. Pienoislaiva on perimätiedon mukaan erään rannikolta Kärsämäen Ojalehdon kylään muuttaneen merikapteeni Mattsonin lahjoittama. Laiva kehottaa seurakuntalaisia rukoilemaan merimiesten puolesta ja on myös vertauskuva koko Kristuksen kirkosta, joka maailman myrskyissä purjehtii iäisyyden rantaa kohti.

 

Kirkossa on Hans Heinrichin v. 1984 rakentamat 22-äänikertaiset urut.

Kirkossa on myös harvinainen Bror Axel Thulén v. 1901 rakentama kuoriurku.

Tapuli on arkkitehti E Lohrmannin piirtämä. Tapulissa on kaksi kirkonkelloa, vuosilta 1858 ja 1999. Kirkon ja tapulin yhdistävä silta on ainutlaatuinen. Vaivaisukko, joka on ensimmäisestä kirkosta, sijaitsee tapulin käytävässä. Vaivaisukko kerää varoja kummilapsityölle Nepalissa (Suomen Lähetysseura)

Kirkon suurimmat korjaukset on tehty vuosina 1938, 1964 ja 1986.

Esteetön sisäänpääsy tien puoleisesta ovesta.

 

Tiedustelut ja varaukset:

045-3488145 Kirkkoherranvirasto

Esteetön kulku Esteetön kulku
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc

Tapahtumat

su 24.9. klo 10.00

Frosteruksenkatu 17, 86710 Kärsämäki

Jumalanpalvelus

Su 24.9. Klo 10 jumalanpalvelus (Heikki, Jarkko). Kolehti Kirkon Ulkomaanavulle. RIPPIKOULUINFO ja ilmoittautuminen SEURAKUNTAKODISSA. Kahvit ja lyhyt info kaikille, minne rippikouluun on menossakin.
su 24.9. klo 18.00

Frosteruksenkatu 17, 86710 Kärsämäki

Ry:n seurat

Su 24.9. Klo 18 Ry:n seurat kirkossa.
su 1.10. klo 10.00

Frosteruksenkatu 17, 86710 Kärsämäki

Mikkelinpäivän messu

Su 1.10. MIKKELINPÄIVÄN messu klo 10 (Heikki, Jarkko). Kolehti oman seurakunnan lähetystyölle. Messun jälkeen tänä vuonna 70-, 75-, 80- ja 85-vuotta täyttävien seurakuntamme jäsenten yhteinen juhla: kirkkolounas, juhla ja kakkukahvit! Tervetuloa!